Kam míří duel obou příbramských destinačních agentur?

PŘÍBRAM – Zhruba od poloviny loňského roku mezi sebou v regionu soupeří dvě destinační agentury, které se chtějí věnovat turistické propagaci Brd. Do jednání se po krajských volbách vložil i Středočeský kraj a nyní to vypadá, že duel obou organizací zřejmě nebude mít vítěze.

Jeden subjekt představuje Destinační agentura Brdy, která je organizační složkou Ekologického centra Orlov a druhým pak je Destinační společnosti Brdy, jejímž hlavním představitelem je město Příbram a její součástí jsou i některá další města a obce jako například Dobříš. Ponechme teď stranou spory o to, zda jeden nebo druhý subjekt oficiálně existuje nebo ne a zaměřme se pouze na kroky, které obě společnosti v poslední době udělaly.

Zástupce Destinační agentury Brdy a zároveň zastupitel města Příbram Vladimír Král někdy zhruba v polovině loňského roku nabídl spolupráci na projektech agentury městu Příbram. Vedení města jeho nabídku odmítlo s tím, že bude realizovat vlastní projekt, do kterého osloví i další obce a města v regionu. Potud byly události tak nějak jasné. Od té doby ale celá věc sklouzla do roviny osočování, nejrůznějších domněnek, nařčení a podezírání. Nicméně se výsledek existence obou společností směrem k laické veřejnosti nikam výrazně neposunul. Do toho všeho ale zazníval argument, že agentura podporující turistiku v Brdech může být jen jedna.

Koncem roku se objevila naděje, že vzájemnou rivalitu obou destinačních agentur by mohl pomoci urovnat Středočeský kraj. Jenže ani jeho zástupcům se nepovedlo obě znesvářené strany přivést k dialogu. Navíc je vedení kraje de facto ve dvou ohních. Na jedné straně je vedení města Příbram zvolené na kandidátce Hnutí ANO a tedy ti by mohli mít na své straně středočeskou hejtmanku, která je také členkou Hnutí ANO. Na druhé straně je tady Ekologické centrum Orlov s ředitelem Vladimírem Králem, který byl sice zvolený do zastupitelstva za hnutí Šance pro Příbram, to ale v obecních volbách kandidovalo na IČO Starostů a nezávislých, tudíž by za nimi na kraji mohl stát například náměstek hejtmanky pro cestovní ruch Vít Rakušan, jinak lídr STANu do krajských voleb. Tím pádem tady máme na krajské úrovni koaliční partnery (ANO a STAN), snažící se usmířit dva rivaly na regionální úrovni (zvolené za ANO a zvolené de facto za STAN).

Podle zpráv, jenž zveřejnila ČTK, ale ani středočeská koalice nedokázala své regionální kolegy dovést k dohodě a tak jsou před vedením kraje vlastně tři možnosti. Buď bude dál podporovat aktivitu Ekologického centra Orlov. Tomu ještě minulé vedení kraje přikleplo dotaci ve výši 10 miliónů korun i destinační management pro Brdy a zřejmě by nyní současné vedení kraje muselo toho rozhodnutí změnit. Druhou variantou, je že ke změně dojde a destinačním managementem kraj pověří společnost vznikající kolem města Příbram a třetí, ne úplně nereálnou variantou, je, že propagace Brd bude v kompetenci Středočeského kraje. Tím by ale souboj obou agentur neměl vítěze.

Komentáře